сряда , 15 септември 2021
Новините днес

Гигантско морско същество помоли гмуркач за помощ (ВИДЕО)


3-метрова манта показала на човека, че има забита рибарска купа в окото.

Гигантско морско същество помоли гмуркач за помощ край Австралия. 3-метрова манта се доближила до инструктора по гмуркане Джейк Уилтън край рифа Нингалу и се завъртяла над него, за да му покаже, че има забита рибарска кука в дясното й око. След това останала на място, докато той махнал остриетата. За благодарност мантата отплувала зрелищно, съобщава Индипендънт, цитиран от Дарик. Мантата е позната на местните хора. Те я наричат Фрекълс (Луничка).

Британският морски биолог Монти Холс е наблюдавал случващото се от кораба. Тази манта разбираше абсолютно какво се случва. Джейк се гмурна няколко пъти, а тя стоеше неподвижно, разказа.

Джейк Уилтън разказа, че често води гмуркачи в района и рибата сякаш го е разпознала и му е имала доверие, че ще й помогне: Тя се приближаваше и приближаваше, след което се обърна, за да ми покаже окото. Знаех, че ако не извадя куките, тя ще има големи проблеми. Затова се гмурнах няколко пъти, за да видя как ще реагира, когато я доближавам.

Когато мантата останала спокойна, той се доближил и махнал куките. Рибата стояла съвсем неподвижно. Доста невероятно е, ако наистина е било така, казва морският биолог Дейвид Бойл от университета в Плимут: Случвало се е животни, обикновено бозайници, да общуват с гмуркачи, но животно в беда да потърси помощ е ново наистина.

Мантите са едни от най-интелигентните същества в океана. За разлика от скатовете те нямат външен шип и не са толкова опасни. Ако куките не са били отстранени, окото е щяло да се инфектира, мантата да ослепее и вероятно да умре.

 

Източник: trafficnews.bg

Facebook Коментари

About mimi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*