понеделник , 20 юни 2022
Новините днес

Учени от БАН правят карта на най-застрашените от трус градове

Държавата и експерти подготвят карта на сеизмичния риск в нашата страна. В кои райони опасността от земетресение е най-голяма? Ще издържат ли сградите при по-силен трус? Кой тип строителство крие най-големи рискове при бедствие? Отговорите на тези въпроси са в следващите редове, предава Нова телевизия.

 

Един от най-мощните трусове у нас през последните години беше този в Перник през 2012-а. Той нанесе сериозни щети.

За да се предотвратят подобни разрушения в бъдеще, геолозите от Института по геофизика, геодезия и география при БАН изготвят карта на риска. Тя ще покаже в кои райони има най-голяма опасност при земетресение, в коя община какъв риск има за сградите, пътищата, жп релсите и какви мерки могат да се предприемат.

Картите ще помагат и на спасителните екипи, за да може броят на евентуални жертви при бедствие да се намали до минимум. От картите, показващи как изглеждат сградите от гледна точка на сеизмологичните опасности, строителите ще преценяват например до колко етажа и в каква форма да се изгражда дадена постройка. Ще стане ясно и в кои райони може да се строи и в кои не. Във видеото ще видите кой тип сгради – панелни блокове, монолитни жилища от тухли или ЕПК-сгради, има най-голяма вероятност от разрушения при земетресение.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/ucheni-ot-ban-napravikha-seizmichna-karta-na-blgariya-nay-zastrashenite-ot-trus-gradove-sa_news577625.html

Facebook Коментари

About shocknews-now

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*